Koop een Swarvoski kijker of telescoop en ontvang gratis een schoonmaakset t.w.v. €49,-

Ontvang bij een Swarovski verrekijker of telescoop een zeer uitgebreide schoonmaakset met diverse reinigingsproducten en een handig draagtasje. Deze speciale actie is alleen geldig tijdens de Verrekijkershow.

Scroll To Top

Verrekijker termen

Er zijn veel verschillende soorten verrekijkers. Met deze pagina verklaren we de meest gebruikte termen en begrippen zodat je een betere keuze kunt maken bij de aanschaf van een verrekijker. Je kunt uiteraard ook langskomen in onze winkel in Alkmaar, we laten je graag ons ruime assortiment verrekijkers zien en je mag deze altijd uitproberen.

Bynolyt Buzzard

Vergroting 10x42, wat is dat?

Bij verrekijkers worden bepaalde waarden genoemd. Het eerste getal zegt iets over de vergroting. Als er een 10 staat betekent dit dat de verrekijker 10 keer vergroot. Een object zal dus 10 keer zo groot lijken als zonder verrekijker.

Welke vergroting past het best bij welke situatie? (Dit is slechts een indicatie, iedere situatie en specifieke wensen zijn anders) 2 to 4 keer is geschikt voor bijvoorbeeld het theater en andere evenementen. 4 tot 6 keer is geschikt voor evenementen, sport en concerten. 7 keer is geschikt voor observatie, jacht en watersport. 8 tot 10 keer is geschikt voor de jacht, natuur in het algemeen zoals vogels en safari. 12 to 18 keer wordt gebruikt voor grote afstanden, zoals astronomie.

Bij de sterkere vergrotingen moet je rekening houden met het trillen van een hand, sommige verrekijkers hebben hiervoor stabilisatie, en vaak biedt een statief(je) uitkomst.

Lichtsterkte 10x31, wat betekent dat?

Het tweede getal (31 bijv.) wat wordt aangegeven bij verrekijkers is de lichtsterkte. Net als bij het diafragma van een camera lens, hoe wijder open, hoe meer licht er door de lens komt. In het geval van verrekijkers, kan er met een grotere diameter van de lens meer licht door de lens. Ook van belang zijn de kwaliteit van de lenzen en gebruikte coating, hierover later meer.

De keuze van de lichtsterkte hangt af van het gebruik. Verrekijkers met een erg grote lichtsterkte zijn zwaarder en dus minder geschikt om mee uit wandelen te gaan, maar verrekijkers met lens opening van 20-32 mm zijn klein en licht. De meest gebruikte verrekijkers zijn die met een lensopening van 42 tot 45 mm. Lichtsterk genoeg, ook voor in de schemering, en toch niet te groot om mee te nemen. Kijkers met een lensopening van 50 tot 64mm worden gebruikt als nachtkijker, tijdens de jacht of op het water.

De term nachtkijker of nachtzichtkijker wordt vaak gebruikt voor 10x50, 8x56, 7x50 en 9x63 verrekijkers. Maar de kwaliteit van de verrekijker speelt ook een belangrijke rol bij het nog kunnen waarnemen van details bij zeer weinig licht, onafhankeijk van de lens opening.

Verrekijker schemergetal

Een term welke ook iets zegt over het vermogen om details waar te nemen in het donker is het schemergetal. Een groter schemergetal betekent een groter vermogen om details waar te nemen. Het schemergetal kan worden uitgerekend door de wortel te nemen van vergroting maal de lichtsterkte. Dus, een 10x42 kijker heeft een schemergetal van 20,5 en een 8x56 kijker heeft een schemergetal van 21, en een 8x20 kijker heeft een schemergetal van 12. Als men het schemergetal vermenigvuldigt met 10 heeft men bij benadering de afstand waarop er nog details kunnen worden waargenomen. Met de 8x20 kijker met schemergetal van 12 is dat 120 meter en met een 10x42 kijker 205.

Ed Dorrestein Vogel Blauw

Verrekijker lichttransmissie

Lichtverlies binnen een verrekijker onstaat door reflectie en soort glas van de lenzen in de verrekijker. Men kan dit lichtverlies verminderen door het gebruik van coatings. De topmerken verrekijkers gebruiken 6 tot 9 lagen coating en fluoride glas. Ook gebruikt men soms stikstof binnen de kijker om de lichttransmissie te verbeteren.

Je kunt zelf kijken of jouw verrekijker een coating heeft door in de lens te kijken met een lichtbron achter en de kijker dan langzaam rond te draaien. Zie je één kleur, zoals blauw, dan heeft de verrekijkerlens waarchijnlijk één coating. Zie je groen en/of meerdere kleurzwemen, dan is de lens multi-coated. Indien alle lenzen in een kijker één of meerdere coatings hebben, dan spreekt men van fully multi-coated.

De verrekijker uittredepupil

De uittrede pupil is de diameter in mm van het licht uit de kijker wat op een oog valt. Van belang hierbij is de diameter van de pupil van een oog (van een mens wel te verstaan). De pupil van een oog overdag is ongeveer 2 mm en in het donker wordt deze ongeveer 7 mm. Men berekent de uittrede pupil van een verrekijker door de diameter van de kijker te delen door de vergrotingsfactor. Dus een kijker van 10x42 heeft een uitrede pupil 4,2 en een 8x56 kijker heeft een uittrede pupil van 8mm. Deze kijkers kun je dus uitstekend overdag gebruiken, en de 8x56 kijker ook in het donker. Een 8x20 verrekijker heeft een uittrede pupil van 2,5 mm en is dus niet te gebruiken voor donkere objecten. Een indicatie van de kwaliteit van de verrekijker is de vorm van de uittrede pupil; een kwalitatief hoogwaardig kijker heeft een perfect ronde uittrede pupil.

De lichtsterkte (transmissie), uittredepupil en schemergetal samen bepalen wat je kunt zien met een kijker. Met deze gegevens kunnen we ook een helderheidswaarde toekennen aan de kijker. De maximaal nuttige helderheidswaarde is 50, meer nemen we niet waar. Men bepaalt de helderheidswaarde door de uittrede pupil te vermenigvuldigen met zichzelf. Dus een 10x42 kijker met een uittredepupil van 4,2 heeft een helderheids waarde van 17,6 en een 9x63 kijker met uittredepupil van 7 heeft een helderheids waarde van 49, dichbij het maximale wat we kunnen onderscheiden.

Eye-relief, uitgedrukt in mm, zegt hoe ver een oog maximaal kan zijn van de kijker oogschelp om nog het hele beeldveld te kunnen zien. Dit is voor brildragers belangrijk, omdat zij met bril wat verder van de oogschelp af zijn. Als je verder dan het eye-relief aangeeft naar het beeld in de verrekijker kijkt, zie je minder. Normaal is een eye-relief van 9 tot 13mm. Een eye-relief van 14mm en hoger is geschikt voor brildragers, en bij een groothoekkijker heeft men 18mm nodig.

Het 'field of view' of gezichtsveld

Het gezichtsveld zegt iets over de breedte van het beeld van een verrekijker. Dit wordt uitgedrukt in graden, of soms als de breedte in meters van het beeld op een afstand van één km. Om uit te rekenen wat deze laatste waarde is, kun je het aantal graden met 17,45 vermenigvuldigen. De groote van het gezichtsveld wordt mede bepaald door het oculair. Sommige kijkers hebben een groothoek oculair. Men spreekt over een groothoek oculair indien het gezichtsveld in graden x de vergrotings factor boven de 60 uitkomt. Alleen hoogwaarige kijkers met een groothoek oculair geven een beeld wat in zijn geheel scherp is, en niet alleen in het midden. Brildragers moeten letten op het "field of view", omdat een groothoek oculair vaak een korter eye relief heeft.

Scroll To Top